Elképesztő fesztivál Lyonban, DJ pult a híd alatt

Az idén rekord látogatottságú Nuits Sonores fesztivál (május 7-12.) mellékágaként megrendezett Under The Bridge eseményre 6.000 fő látogatott el, ahol a magyar DJ, Jérôme Andrieux (La Cuisine Crew) is zenélt. A bulira a fesztivál főszervezői is felfigyeltek, így jövőre valószínüleg még nagyobb teret kapnak a srácok, hogy egy még nagyobb bulit csináljanak. Jérôme-mal beszélgettünk.
Hogy érezted magad a bulin? Milyen érzés volt a vízen játszani? Valami célja volt a szervezőknek az elrendezéssel? Akusztika vagy csak legyen különleges?

Nagy meglepetés volt, hogy ennyien eljöttek, mert a tavalyi UBT partyn 1500-an voltak és idén a minimális promótálás ellenére is eljöttek hatezren. Mindannyian meg voltunk babonázva az érzéstől, nagyon jó volt a hangulat. Minden kétséget kizáróan ez volt az egyik legjobb élményem DJ-ként. A szett végén csak néztem szembe a hatalmas tömeggel és komolyan a könnyeimmel küszködtem.

A víz a DJ pult körül, nem direkt volt, sőt majdnem töröltük az utolsó pillanatban a bulit, mert éppen áradás volt a városban. Végül azonban így még jobban sült el, egyébként is eléggé különleges érzés egy nagy város közepén a híd alatt zenélni, de még ez is megdobta a hangulatot. A spontán rave-party fíling biztosan hozzátett a dologhoz.

Az egész "híd alatti party" ötletet a rave partik visszahozására találtuk ki. A "híd" egyben összeköti a két országot az eletronikus zenén keresztül, mivel francia és magyarországi DJ-k játszottak együtt (de például én is Lyonban születtem).

Az akusztika nagyon jó volt, a beton tető még messzebbre vitte a "muzsika hangjait".
Miben volt más az ottani közönség? Milyen hazai fesztiválhoz tudnád esetleg hasonlítani a lyonit?

A közönség elképesztő volt. Underground rave arcok, fiatalok, művész arcok, trendik, gyerekek szülőkkel és persze elektronikus zene rajongók egymás mellett és mégis harmóniában. Egy nagyobb különbséget vettem észre: a francia közönség jobban részt vesz a zenében, a tömeg és a DJ között kommunikáció van, a szett közben a közönség mindent lereagál, bátorítanak, üdvrivalgás tör ki minden ütem, drop, transition után. Fütyülnek, sokkal aktívabbak. Magyarországon inkább jellemző a csöndben táncolás elmélázva a DJ-t nézve.

Nagyon nehéz lenne másik fesztiválhoz hasonlítani a Nuits Sonores-t: egy kis csapat indította el az egészet, a koncepciójuk az volt, hogy nagy nevek és helyi DJ-k együtt játszanak különleges helyszíneken. Ingyenes partik lezárt utcákon, parkokban, metróállomásokon, medencékben, gyárakban stb. És persze ott vannak a fizetős események is a nagy nevekkel: Laurent Garnier, Marcel Dettman, Apparat, Miss Kittin, Nosaj Thing, Ben Klock, Carl Cox... Gyakorlatilag 100,000 ember vándorol a város egyik pontjából a másikba, eseményről eseményre.

Hangulat szempontjából olyan, mint egy berlini klubok álltal elfoglalt város saját fellépőkkel, dekorációval, stílussal. Európa egyik legérdekesebb elektronikus és indie fesztiválja.
Találkoztál e magyarokkal a fesztiválon? Mennyire vettél részt a többi szereplő buliján? Milyenek voltak?

Teljesen véletlenül találkoztam néhány Lyonban tanuló magyarral, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot.

Idén szoros volt a programom, nem tudtam nagyon megnézni a többi programot, de ez eddigi években voltam pár jó bulin, emlékszem egy elképesztő szettre Anja Scnheider-rel a meleg negyed egyik utcáján, egy after-partira egy parkban a városra néző dombtetőn és egy nagyon jó deep-house partira egy kis téren (la Croix-Rouse).

Mindig őrületes az egész, ugyanakkor teljesen békés, ilyen szempontból az Ozora fesztiválhoz tudnám hasonlítani.

És persze mi a helyzet a WNDRLND-s partisorozattal? (erről korábbi cikkünkben írtunk)

A NULL nevű partisorozatunkat szervezzük már egy ideje. A sorozat lényege, hogy meghívunk DJ-ket, akik szerintünk jók, a bulik ingyenesek, és a hangsúly a minőségen van. Nem akarunk nagy neveket meghívni pénzhajhászás jegyében, hanem valami minőségit és egyedi élményt szeretnénk nyújtani a résztvevőknek. Havonta egyszer leszünk nyáron a WNDRLND-ben és fogunk játszani néhány kisebb fesztiválon.

Már régóta szeretnék együttműködni más csapatokkal (Thomas Hessler (Berlin), Deepfields, Private Business, Excess crew, 9b0 és sokan mások). Magam is szeretek bulikra járni és hiányolom a változatosságot. Mindig ugyanazok a nevek, nem ezt várná az ember egy ilyen hatalmas buli várostól, mint Budapest.

Szeretnénk az éjszakai életet szinesíteni. Nem az fog minket érdekelni, hogy hány ezren jöttek el, hanem, hogy egy egyedi élményt adjunk azoknak, akik ott vannak. Szívesen fedezünk fel újakat és nem számít, hogy ki min játszik, jöhet lemez, CD, laptop, az egyediség és a minőség a fontos (a mottónk is lehetne).

KÖSZÖNJÜK AZ INTERJÚT! Nekünk nagyon megjött a kedvünk a Nuits Sonores fesztiválhoz, és addig is mindenképpen rajta tartjuk a szemünk a NULL-on, szánk íze szerint való az ötlet! Tegyetek így Ti is, nézzétek meg magatoknak :)


You can find the interview in English here.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések