Besh o droM koncert a Zöld Pardonban

A magyarországi világzene egyik jelentős képviselője a Besh o droM zenekar. 1999-ben alakult. Nevének jelentése lovári cigány nyelven: „Üld meg az utat!” (mint a lovat szokás, azaz indulj el). Balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat.
/Wikipédia
2011. május 5. csütörtökön a Besh o droM a Zöld Pardonban lép fel.
A ZP szokásos árain és időpontban: 200 Ft, este 8 órai kezdéssel, ajánlott este 7-re odaérni.
Csatlakozz a fészbuk eseményhez itt.

Kedvcsinálónak nézzétek meg ezt a videót:


Népi dallamok és ritmusok korszerű és kreatív csomagolásban - ezt adja közönségének már tizenkettedik éve a Besh o droM. A zenekar két kulcsfigurája a szaxofonos Barcza Gergő és az ütőhangszeres Pettik Ádám, kulcsmotívuma pedig a különféle stílusokban sajátságosan eggyé olvadó balkáni, román cigány és magyar zene. A harsány balkáni rezesek, a funky groove-ok és a jazzes improvizációk nem csak a hazai rajongók, de ...a külföldi közönség, többek között a Montreáli Jazz Fesztivál nagy kedvencévé is tette a Besh o droM-ot. Nevükhöz méltón - ami lovári nyelven annyit tesz: üld meg az utat - szinte folyamatosan járják a világot és koncerteznek, az idei tavaszon a Zöld Pardonban is feltüzelik a hangulatot.

A zenekarnak nemrég jelent meg az új lemeze, 6 év után először rukkoltak elő új lemezzel, a Kertünk alatt.

A zenekar 11 éve eredt neki, és hűen nevéhez a világon átívelő, hosszú, valóban saját utat járt be eddig. Most ez az út fontos mérföldkőhöz ért. 6 év után elkészült a zenekar 5. lemeze, melyen a Besh o droM-tól már megszokott fergeteges energia és a sántákat is táncra perdítő ritmusok mellett megújult hangzásra, új hangszerekre és zenei térképük új felfedezéseire számíthatunk.





A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. Ebben a világban nincs „folk rendőrség”, a népzene szabadon használható, alakítható, autodidakta punk-rockerektől a tanult cigányzenészekig mindenki játszhatja.


Megjegyzések

  1. A Besh o Drom további koncertjeiért keressétek a Breakpoint koncertajánlót: http://www.breakpoint.hu/eloado-koncertek/besh-o-drom-koncert

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések