Egy “fülnyitogató” esemény // Etienne Rolin spontán fellépése Budapesten

 A JazzMa.hu ma reggel már el is mesélte nekünk, hogy mi történt a tegnapi spontán koncerten a Létminimum Bázisban, a Horizont Kör szervezésében.

"Hirtelen felindulásból elkövetett, különleges eseménynek lehettünk tanúi ezen a hűvös októberi csütörtök éjszakán a Létminimum Bázisban, ami egy közösségi alapú kiállító tér, a Horizont Kör szervezésében. Két amerikai és két magyar zenész állt össze spontán módon, az 1 hét alatt leszervezett Finisszázs koncertre. A zenészekből ketten a saját maguk által készített hangszeren játszottak (Daniel Fishkin - daxophone, Váczi Dániel - glisszotár). 


Fishkin és Rolin, Korodi képe előtt

Az eredeti szaxofonos Ávéd János lett volna, aki sajnos utolsó pillanatban lebetegedett. Helyére Daniel Fishkin-t hívta meg Váczi Dániel a koncert délutánján, egy privát improvizációs délutánon. A két zenész már Váczi hangszerén a glisszotáron keresztül ismerték egymást - Fishkin tanítványainak már az ismeretség előtt beszélt New York-i szemináriumán Váczi hangszeréről. Fishkin maga is egy különleges darabot hozott magával, a daxophone 1987 óta létező hangszer és Fishkin maga készítí saját verzióját, némi módosítással. Fiatal hangszerekről beszélünk, hiszen Váczi glisszotárja a tárogató újragondolása is friss találmány, Váczi és Terebessy Tóbiás alkotása.

Szabad improvizációt hallhattunk ezen az estén, a zenészekből 3 stílusa főleg a jazz zenében eredeztetik. Nem feltétlenül jazz improvizáció, inkább a jazz zenében jártas zenészek határtalanabb szabad improvizációját hallhattuk. A jazz világában jártas vájt fülű hallgatóságnak való meditatív, néhol feszültséget keltően disszonáns zene. Számomra lélekgyógyító, a gondolatok kitisztulására sarkalló, a pillanatba rántó hangok és rezgések világa.

Balról Váczi, Ajtai, Fishkin, Rolin


Elképesztő, hogy a világ különböző tájairól érkező zenészek (Ajtai és Váczi Budapestről, Rolin Bordeaux-ból, Fishkin New York-ból), ilyen gyorsan egymásra tudtak hangolódni. A második szetten már érezhetően egy “flow”-ba kerültek, míg az első szettnél egymás keresését érezhettük. Ez a hallgatóságot is egyfajta utazásra vitte a saját belső feszültségei, keresései és végül harmóniában egymásra találásában. A zenészek nagyon lelkesen a System B nevet adták formációjuknak az este végére."

Itt olvasható munkatársunk teljes cikke a JazzMa.hu megjelenésében.

A fényképeket Kis Kata Linda színházi fotós készítette.


--

Linkgyűjtemény:

https://atlatszohang.hu

http://korodijanos.eu/ 

https://fb.me/e/1PqhKiTvz 

http://dfiction.com/ 

http://glissonic.com/ 

https://www.facebook.com/horizontkor314

https://www.kiskatalinda.com/ 

https://www.jazzma.hu/lexikon/magyar-jazz-abc/ajtai-peter/




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések