THIS IS US; SELFIE // FÖLDES DÓRA INTERJÚ


Vajon a modern technológiának és a trendi közösségi hálózatoknak köszönhetően új önkifejezési forma született a selfiek megosztásával és „lájkolásával”, vagy pedig az önbecslésünkkel van továbbra is a gond, és minél több pozitív visszajelzést szeretnénk ezzel is begyűjteni, illetve figyelmet felkelteni? Bizony elég halovány határ választja el a kettőt, és éles pszichológiai kérdéseket feszegethetünk. Ahogyan Horváth Dorka, a kiállítás megnyitója is mondta; a kamaszkorból köszön vissza ez az érzés: „vegyenek már észre”. A share és a like gombbal pedig szégyenkezés nélkül villanthatjuk a remekbeszabott csücsörítős, fejfélrebiccentős okosképeinket. De ez valójában tényleg csak korunk egy újabb hóbortja, mellyel a szépséget adhatjuk át, vagy továbbvetítve a pszichológiai kérdést: itt a szeretet és az odafigyelés hajhászásáról lenne szó?

© iambarnie.com
Földes Dórát, a This is us című képsorozat megfestőjét kérdeztem erről a kiállítás megnyitó előtt, illetve, hogy ő hogyan látja, miként születtek meg ezek a képek, és miről is szólnak valójában.

Tudom, hogy aktuális ez az instagramos és „fotózzuk magunkat” őrület, de miért pont ezt a témát ragadtad meg, miért ez lett a festményeid tárgya?

Már egy éve, hogy megvan ez a koncepció. Mindenképpen vászonra szerettem volna vinni ezt a jelenséget, ami a 2010-es években tombol. Egyrészt mert én magam is aktív instagram felhasználó vagyok egy jó pár éve, és mert én is lőttem ilyen selfieket. Hasonlóan hozzám, mindenki másnak lapulnak ilyen képek a telefonján, még a fiúknak is! (nevet) Sokan kritizáljuk, különféle mémek is megjelennek a száj és fejtartásokról, csücsörítésekről, de ettől függetlenül szerintem sok ilyen képen átjön a hétköznapi szépségideál, amit mi alakítunk. Én inkább ezt az oldalát szerettem volna megmutatni a dolognak, illetve továbbítani vásznon az utókornak.

© iambarnie.com

Szerinted ennek pozitív vagy negatív kihatása van? Mert azért elég komoly pszichológiai diskurzust generálhat a felvetés, ugyanis nem mindegy, hogy egy új, a korunkban jelenlévő modern önkifejezési technikáról van szó, vagy éppen önbizalom problémáink vannak, és csupa jó visszajelzést akarunk bezsebelni.

Nem mondom, hogy teljesen közömbösen állok a témához, de a cél inkább egy korkép festése volt, mintsem ítélkezés. Persze az embereknek folyamatosan szükségük van visszacsatolásra, és azzal hogy van egy telefonunk, és van egy share gombunk, könnyebben jutunk dicsérő „szavakhoz”. De például a munkáimat is úgy kezdtem kivinni a négy fal közül, hogy posztoltam őket, és ha nem kaptam volna folyamatosan pozítív visszajelzéseket, akkor nem biztos, hogy én most itt lennék ezen a kiállítás megnyitón. Mindenesetre ezekkel a festményekkel nem egy negatív képet akartam festeni. Azt gondolom, hogy el kell fogadni, hogy ez van, ilyenek vagyunk vagy lettünk, és ez a jelenség gyakorlatilag teljsesen normálissá vált a generációnkban. Majd az utókor levonja a konklúziót.

Ezek a lányok, akik a képen szerepelnek, valós vagy fiktív személyek?

Többnyire fiktívek, nincsenek modelljeim. De van néhány olyan festmény a sorozatban, amit egy-egy létező instagramos kép ihletett. Van olyan lány, akit egyáltalán nem ismertem, de belebotlottam a fényképeibe ismerősökön keresztül, és annyira tetszett egy selfie-je, hogy nekiálltam megfesteni a képet. De nem konkrétan azok a lányok láthatóak a vásznon, hanem inkább egy-egy mozdulatot, fejtartást, pózt kaptam el. Egyébként ezt a négy lányt meg is hívtam a megnyitóra, és csak most tudták meg, hogy múzsák lettek.[nevet]

© iambarnie.com
Belőled is van a képekben?

Igen, van. [mosolyog] Valójában egy kicsit mindegyikben van. Azért is, mert sokszor, ha nem egy valós képet dolgoztam fel, akkor odaálltam a tükör elé, bevágtam azt a bizonyos pózt, amit meg akartam örökíteni, majd lőttem egy képet, és gyakorlatilag ott voltam magamnak, mint modell. 

A közeljövőben mikor várhatunk új sorozatot, illetve van már valami konkrét terv?

Most egy kicsit pihenek a jelenlegi festménysorozat elkészítése után, de jövő év tavaszára tervezek elkészülni egy újabb sorozattal. Közben pedig megrendeléseken is dolgozom. Egyébként lesz Innsbruckban [Ausztria] két kiállítás novemberben, de ott már meglévő képek lesznek megtekinthetőek.

© iambarnie.com

P.S.
Földes Dóra This is Us festménykiállítását október 8.-ig tekinthetitek meg a Telep galériájában. Szerintünk szuper lett, ne maradj le!

Szabó Gabriella



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések