TECHNODUB SEANCE VI. // MIKA TIVADAR + Khalid [a.k.a Aphiks] INTERJÚ


Holnap ismét (immáron VI. alkalommal) TECHNODUB SEANCE; ezúttal a Mika Tivadarban! Aki járt már a sorozat korábbi rendezvényein, annak nem kell magyarázni, hogy miért érdemes holnap ellátogatni a Kazinczy utcába. Aki viszont eddig kihagyta volna, annak csak azt tudom javasolni, hogy csekkolja a line-up-ot, illetve ízelítőért kattintson ide: EVENT A holnapi Seance különlegessége egyébiránt, Khalid (a.k.a Aphiks) debütáló fellépése! Hogy ki is Ő..?? Mesélje el Ő maga…!!





Szóval kit rejt a név - Khalid?

..nos, ha felületesen szeretnék válaszolni, akkor egy 23-éves, jelenleg Budapesten élő srácot. Azonban talán már az olvasók/hallgatók találkozhattak velem, hiszen közöttük élek, teszem-veszem a dolgaimat, ugyanúgy mindennapi megpróbáltatásokkal; egyszer fenn, s egyszer lenn.. (mint mindenki más).

Mióta foglalkozol zeneírással?

cca. 2006 közepe óta, bár akkoriban még más irányzatok kötötték le a Figyelmemet. (Trip/hop, Ambient, Dub, Minimalizmus…) Mint írtam már, találkozhattatok velem, mint "aphiks". Azonban 2009 óta főleg a Techno orientált zenék érdekelnek leginkább… E fajta "kattanásom" eredményeképpen életre hívtam idén tavasszal Khalid "oldalamat" is, ahol a puhább atmoszférák, ill. ritmikusabb, lassabb zenékre fókuszálok. Számomra ez egy olyan valami, aminél jobban nem definiálhatnám másképpen csak úgy, ahogyan egy Ismerősöm is tette: vér-át-ömlesztett-Techno. De aphiks-ként ugyanúgy marad a keményebb vonalas, utazós Techno.


Mi inspirál zeneírás közben?

A meditáció. Úgy értem az az állapot, amikor a zenék készülnek, olyankor valahol máshol vagyok, bár mégis itt, (ön-Tudatomban). Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor leülök akkor először pár ritmikus, perkussziv dobot, clap-et, ezt-azt elhelyezek, amire felépítem a dobok struktúráját! Na, ez az a rész, amit rettentően élvezek, "esze-veszett" csavarások, torzítások. Ilyenkor hagyom, hogy a monoton ritmus "díszítgetése" közben, (ami néha pár óra, de volt rá példa hogy egész napok..) az egész "hatása" összeálljon egy olyan folyamattá/folyammá, ami elvisz valahová belül, de fizikailag érzed, hogy mégis csak itt vagy… aztán még rengeteg dolog van, de egy jó bűvész, sohasem árulja el a titkait… :-)

Kik voltak rád nagy hatással?

..húúú, rengetegen! Igazából az évek során rájöttem szinte csak olyan emberekkel szeretem körbe venni magam, akik inspirálnak valamilyen úton-módon.. és ez egy kritikus pont az életemben, már ami a kapcsolataimat illeti! Nincs annyi hely, hogy mindenkit kiemelhessek, ezért inkább beszéljünk a jelenről: KOPSTUK, Markus Suckut, Lize Records, Mike Dehnert, SYS, Roger Gerressen, Ivano Tetetelepta, ill. közeli barátaim innen-onnan!




Mit gondolsz a magyarországi Techno fejlődésről / klubbokról?


Necces kérdés…! Aki ismer, tudja milyen "radikálisan" látom a helyzetet. Tehát én kérdezek vissza: milyen fejlődésről beszélünk..?! Ha lehet ilyet mondani az "overground" helyzete egész jól alakul, de valahogy engem személy szerint a mérleg másik oldala babonázott meg… és hát ott? Az most "tré"-ben van, a külső tényezők sok(k)szor nem teszik lehetővé, úgy érzem, hogy a hangulat a tetőfokára hághasson, mert mindig ott van valaki azért, hogy fegyelmezzen és elmondja, a szabályokat így-úgy kell betartani, nincs pénz.. és hasonló vetítések! De ez már nem az én reszortom, úgy érzem. Hál'istennek vannak azért még jó megmozdulások. Én nem vágyom arra, hogy minden héten zenélhessek. Mondhatni szerencsés vagyok most is, mivel egy barátom Zoltan Sol hívott el. Az ilyen bulikon szívesen mutatok ezt-azt az új zenéim közül, ez teljesen más atmoszféra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések