Fesztivál // volt a BÓNUSZ Electronic Music Festival 2013


Megérdemli-e egy napig tartó rendezvény, hogy fesztiválnak titulálják? Kérdésemre a Bónusz Fesztivál kapcsán, reggelig kerestem a választ. Bátran kijelenthetem, hogy megtaláltam (egyéni pontozással a cikkben, közösen döntünk róla)!

 
A beengedés zökkenőmentesen, profin zajlott, pedig bőven fesztiválméretű tömegről volt szó (egy pont a fesztiválnak). Ám, hogy a beengedő személyzet élete ne legyen egyhangú, nehezítő körülmény is adódott, egy hatalmas zápor formájában. Sokszorosára emelve a kinn várakozók bejutási vágyát. Benn, pénzem jelentős részét „token”-ekre cseréltem, mely a Bónusz hivatalos valutájaként funkcionált (két pont). A ruhatárakban hadseregnyi ember szorgoskodott, így az általában fél óráig tartó procedúra pár percig tartott csupán (három pont).
Eljött a pillanat, hogy belevessem magam a 3 Aréna (bizony, három különböző arénában és egy teraszon folyt a lépegetés, szerintem megérdemli ez a tény a negyedik pontot) felé sodródó tömegbe, nézzük csak milyen is volt ez a buli!   

BLUE ARENA
Sander van Doorn, Adrian Lux, Cyberpunkers, Andro, Julia Carpenter, Sikztah, Muzzaik, Dublic


Időm jelentős részét a „Blue Arena”-ban töltöttem, ahol a szívemhez közelálló progresszív-house, electro-house és a végén trash-electro/hard-electro szólt. Némi szomjoltó vétele után Muzzaik végére, Julia Carpenter elejére értem be a kéken villódzó hangárméretű helyiségbe.
A látványelemek és fénytechnika tekintetében a grandiózus szó használata egyáltalán nem túlzó, hazai viszonylatban pazar vizuális élményben és hangzásvilágban volt részem (öt pont)!
Julia Carpenter biztosra ment, a legismertebb retro kiállásokat keverte össze a legzúzósabb mai ütemekkel, kiváló felvezetése volt a sláger-gyáros Sander Van Doorn-nak. Sander volt számomra a Bónusz húzóneve, így nagyon kíváncsi voltam, hogy mivel készült a hatalmas tömeg számára. 




A szettje minden várakozásomat felülmúlta! Tökéletes elegye volt az elvárt legütősebb holland big room-house számoknak (Joyenergizer című számánál szinte leszakadt a tető) és a még kiadatlan, csak mixekben hallott, tűkön ülve várt legújabb szerzeményeknek! (nagy hat pont)

A következő sztárfellépő, a sokakat jegyvásárlásra ösztönző, Nicky Romero sajnálatos módon betegségéből adódóan nem tudott részt venni az eseményen, helyette a svéd Adrian Lux játszott az erősen megfogyatkozott tömegnek. 

Jómagam is átúsztam a lelkes ember-tsunamival együtt a szemben lévő „Red Arena”-ba. Ez volt méretben a legnagyobb, és egyben legnépszerűbb is a három beltéri helyszín közül. (hét pont)


RED ARENA

Carl Cox , Dubfire , Cristian Varela , Alan Fitzpatrick , Ida Engberg , Sasha Carassi , Hot X , DJ Budai , SanFranciscoBeat , Coyote


Carl Cox, az Intec kiadó vezére, és a technozene élő legendája már javában zenélt, amire beértem. Iszonyú nagy tömeg volt, és leírhatatlan hangulat áradt a piros színekben játszó, konfetti-záporban elvesző emberekből, két órára mindenki mindenkivel együtt teljes lelki békességben lépegetett, utópisztikus vízióhoz hasonlítható jelenetek játszódtak le a szemem előtt. (masszív hét pont)
Cristian Varela kezdését már csak kifelé hallottam, ahogy igyekeztem visszaérni a „Blue Arena”-ba, hiszen ez számomra azt jelezte, hogy Cyberpunkers már negyed órája játszik!



Gyorsan átprogramoztam magam az átvezető 3 perces út alatt techno-üzemmódból hard-electro-ra, és a következő pillanatban már a kéttagú electropunk formációra ugráltam, egészen hat óráig. Cyberpunkersen a „Red Arena”-val ellentétben, mindenki teljesen megőrült és semmivel sem törődve tombolt. (jár a nyolc pont)

GREEN ARENA
Fritz Kalkbrenner live , Derrick May , Jan Blomqvist live , Daniel Stefanik , Gabriel Ananda , Jay Lumen , Chriss Ronson , Dandy , Poli , James Cole

Lábaimról rég lemondva, reggel hat után sasszéztam át a „Green Arena”-ba, ahol a techno egyik „szülőatyja”, a detroiti Derrick May késztette laza csörgésre az impozáns méretű tömeget. Derrick May után a német minimal-tech egyik csillaga zárt, reggel 8:00-kor (!). (kilenc pont)

Azoknak, akiknek még bőven benne volt a lábukban az egyet jobbra, egyet balra, hivatalos afterparty volt Corvintetőn, egészen délutánig. (tíz pont)

Összegzésül, szerintem bőven megérdemli a fesztivál nevet a BÓNUSZ! Szerintetek?


EG

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések