SLAM POETRY // ASZFALTPILÓTÁK // VIZUAL ART // IRODALOM & LOVE. - PLACCC FESZTIVÁL 2013 [SZEPT. 24-29]


Lakás-színház, életre kelt irodalom egy könyvtárban, tánc, vizuális művészet és várostervezés az utcán, közösségi alkotások és slam poetry – ezt kínálja a PLACCC Fesztivál szeptember 24. és 29. között a belvárosában. A szokatlan produkcióiról ismert programsorozat legnagyobb része ezúttal is ingyenes lesz [!] - részletes program ismertető alant. 

 Asphalt Piloten: Tape Riot

A várost rendhagyó művészeti térként használó PLACCC Fesztivál immáron nyolcadik alkalommal jelentkezik, és egy csepeli kitérő után visszatér Budapest belvárosába. Az alkotók utcákat, tereket, tűzfalakat, hétköznapi helyszíneket vesznek birtokba. Munkáikat a környezet, a véletlenek, a közösség vagy akár egy-egy járókelő is formálja, ezért a produkciók minden alkalommal másképpen alakulnak. 

//

A különleges lakásszínházi előadásairól ismert Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke ötlete alapján születik meg a One In One: Budapest című produkció. Egy holland-olasz szerelmespár, Malu Peeters és David Power hosszú távkapcsolat után egy hónapja költözött össze a magyar fővárosban. A videóművész és a színész arra vállalkozik, hogy a saját életük valós élményeit gyúrja össze egy előadásfolyammá, amit az albérletükben láthat a közönség. A fiatalok négy napra megnyitják az otthonukat, és megmutatják, hogyan szereztek munkát, barátokat, illetve miként befolyásolja az új helyzet és az ismeretlen környezet a szerelmüket. 



A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatóiból álló Dinamó Budapest interaktív színházi játékkal készül a fesztiválra. A Bábeli könyvtár című produkció során életre kel az irodalom. A résztvevők több olvasmányon keresztül vezető utat járnak be, mindenki a saját előadása főszereplője lesz, a végső történet pedig a részletekből áll össze.  

//

A svájci Asphalt Piloten nevű csoport munkájában a tánc, a zene, a street art és a videó találkozik. Az alkotók az utca forgatagából táplálkoznak, és improvizációikkal emelik ki az urbánus környezet egy-egy izgalmas részletét. 

//

A holland rendező, Lotte van den Berg a színházat ötvözi a közösségi várostervezéssel, amikor az utcán üldögélve arról faggatja a járókelőket, mit hiányolnak a városból. Az összegyűjtött válaszokból, személyes vallomásokból állítja össze projektjét. 

A magyar Randomroutines  vasrajzot készít egy belvárosi tűzfalra. A vizuális művészeti kollektíva feléleszti és új kontextusba helyezi az 1960-70-es években népszerű, mára azonban feledésbe merült technikát.  

Orosz Klára szobrászművész pedig izgalmas játékra hívja az érdeklődőket: 3D Pixel című projektjében több köbméternyi piros kockát borít ki Budapest különböző pontjain, és hogy mi épül azokból, az kizárólag a bekapcsolódó járókelőkön múlik. 

Városi Ferenc életét, mindennapjait Schermann Márta rendezőnő mutatja be egy több hónapos összművészeti és közösségi projekt segítségével. A Trafó – Kortárs Művészetek Házával együttműködésben megvalósuló eseménysorozatból a Városi Ferenc választása című slampárbajt és a Városi Ferenc szerelme című, függőségről szóló dokumentarista előadást láthatja majd a közönség.

A fesztivál előtti hétvégén, szeptember 20 -22. között a PLACCC visszakacsint Csepelre. Az érdeklődők elsőként próbálhatják ki a holland-magyar Space Társulat nagy sikerű, Volt egyszer egy Csepel Művek című produkciójának okostelefonos applikációját, valamint a belvárosi helyszínek előtt bekapcsolódhatnak Orosz Klára projektjébe.  



A fesztivál programjainak legnagyobb része ezúttal is ingyenes. A One In One: Budapest és a Bábeli könyvtár című produkciókra szeptember 10-től lehet jegyet váltani a PLACCC Fesztivál honlapján, az InterTicket hálózatában, valamint elővételben a Trafó pénztárában. A Városi Ferenc sorozat előadásaira a Trafó árusítja a belépőket. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések