Sziget // a kezdetektöl napjainkig


Európa egyik legnagyobb kultúrális és zenei fesztiváljaként számon tartott Sziget Fesztiválról készitünk egy "És azt tudtad, hogy..." listát, érdekességekkel a fesztiválról. Sziget reklám film fejlődéssel tűzdelve!

A Sziget Fesztivál alakulásának körülményei szinte már legenda számba mennek, 21 ééév, hát sokan még meg sem születtünk! Bele ástunk egy két érdekességbe, kezdeti sztoriba. Elképesztő, hogy néhány kreativ, élettel teli fiatal (félig önszórakoztató) ötletéből később hatalmas világra szóló fesztivál lesz. Legyen mindenki számára ez a példa és ne féljetek megvalósitani álmaitokat. Most pedig következzék a kisokos!


És azt tudtad, hogy...

Ma a fesztiválon résztvevők fele külföldi; angolok, hollandok és franciák között különösképpen elterjedt a Sziget Fesztivál.

Párizsban a metróban lehet látni Szigetes óriás plakátokat.

Az 1993-as (első) Szigeten 43 ezer látogató volt és csak magyar zenészek léptek fel.

1994-ben a Jethro Trull is fellépett a Szigeten a legendás woodstocki fesztivál 25 éves évfordulójának alkalmából. Ekkor mindössze második alkalommal volt megrendezve az akkor még Diákszigetként számon tartott fesztivál!
Kell egy hét együttlét! - ki emlékszik a kezdeti szlogenre? :)


2000-ig főként alternativ és rockzene szólt a Szigeten, azóta vált összműfajúvá.

Az első 0. nap 2005-ben az Illés zenekar búcsúkoncertje volt, azóta tavaly már -2. nap is volt.

1998. óta folyamatos zajszint ellenőrzés van a Szigeten. A környező negyedek polgármesterei folyamatos pereket inditanak a fesztivál ellen. Ahelyett, hogy örülnének Budapest bevételeinek...


Idén nem lehet a fesztivál területén cigit venni (köszi trafiktörvény), az indoklás: Óbudán rengeteg trafik van. A mi térképünk alapján éjjel nappali sajnos nem sok (nonstop trafik gyűjtemény Budapesten).

Fészbukon oldalt alapitottak idén, hogy legyen Beach Boys is a Szigeten (cikk).

Gerendai Károly, a Sziget alapitója és a Sziget Kft. vezetője plakátragasztóként kezdte pályafutását (egy felspécizett ladával járkált Müller Péter Sziámival, a ragasztást nem dijazó rendőrök elől menekülve). Tehát mindenkiből lehet bármi, gyerekek. Csak meg kell dolgozni érte. Bár csak érettségije van, ma már milliárdos.

A Sziget másik alapitoja Müller Péter Sziámi, a hires iró Müller Péter nevelt gyermeke, költő és énekes. Leginkább csavaros nyelvi fordulatairól ismert. 2007-ben megvált 45%-os tulajdon részétől a Sziget Kft-ben, mivel az üzletemberi szerepben nem érezte jól magát. Sokáig megmaradt a Sziget kreativ igazgatójának azonban.

A szervezők a Diáksziget 1994-es második megrendezése után nem hogy nyereségük nem volt, de egyenesen eladósodtak.

Hozd el anyádat is? :D

Néhány szigetező úszva próbálja megközeliteni a fesztivált, jegyfizetést megkerülve? Persze ez nem tanácsos, a Duna nem olyan barátságos viz.


2011-ben 385 ezer ember fordult meg a fesztiválon.

"A Szigetország, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj”.

Idén megalakult a Sziget Fesztiválköztársaság.


Aki még bele mászna a részletekbe nézze meg a tavalyi interjút az alapitókkal (link).
(régi szigetes reklámok lejátszólista youtubon)


És milyen ma? Nézzük meg a tavalyi fesztivál aftermovieját:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések