14. Sambosi-Törley jazzfesztivál 2011
ELSŐ ALKALOMMAL KERÜL MEGRENDEZÉSRE BUDAFOKON A 14. SAMBOSI- TÖRLEY JAZZFESZTIVÁL 2011.
Törley Pezsgőpincészet – BUDAFOK , ANNA UTCA 5-7.
1221 . Budapest - BUDAFOK
ÉRKEZÉSKOR KOCCINTÁS TÖRLEY PEZSGŐVEL!!!
ESŐ ESETÉN IS MEGRENDEZZÜK A FESZTIVÁLT, UGYANOTT!
„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” – vetette papírra e mondatot TÖRLEY József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.
Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
TÖRLEY József nemcsak üzletembernek, de szakembernek is kiváló volt. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Újításai közül az egyik legjelentősebb: Magyarországon Ő vezette be elsőként a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás). Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett.
A millenniumi kiállításon TÖRLEY-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a TÖRLEY már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.
1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A TÖRLEY pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak TÖRLEY-t.
A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott.
Mára a TÖRLEY évi 10-12 millió palack termeléssel, közel 35%-os értékbeni piaci részaránnyal őrzi a magyar pezsgőpiac vezető helyét. A pezsgő, immár több mint százhuszonöt éve a hagyomány és minőség jegyében készül, és ma is népszerű idehaza és világszerte egyaránt.
Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
TÖRLEY József nemcsak üzletembernek, de szakembernek is kiváló volt. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Újításai közül az egyik legjelentősebb: Magyarországon Ő vezette be elsőként a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás). Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett.
A millenniumi kiállításon TÖRLEY-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a TÖRLEY már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.
1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A TÖRLEY pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak TÖRLEY-t.
A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott.
Mára a TÖRLEY évi 10-12 millió palack termeléssel, közel 35%-os értékbeni piaci részaránnyal őrzi a magyar pezsgőpiac vezető helyét. A pezsgő, immár több mint százhuszonöt éve a hagyomány és minőség jegyében készül, és ma is népszerű idehaza és világszerte egyaránt.
KISÉRŐRENDEZVÉNY:
BÁTKI LÁSZLÓ FESTŐMŰVÉSZ KÉPEI DISZITIK
A KONCERTHELYSZINT…
BÉRLET. 3000 FT / 2 nap
SAJTOS KÜRTŐSKALÁCS IS KAPHATÓ!
1.nap 2011. aug 2. (kedd) 20-22 óra
TONY LAKATOS NÉMET QUINTETJE
TONY LAKATOS- saxophone
Axel Schlosser-Trombita,Fluegelhorn
Michael Flügel- piano
Thomas Heidepriem-bass
Jean-Paul Hochstatter-drums
NORMÁLJEGY : 2.500 FT 1/ nap
DIÁK ÉS NYUGDIJASJEGY. 800 FT
2.nap 2011. aug.3.(szerda)
I. rész SÁRIK PÉTER TRIÓ 20-21 óra
SÁRIK PÉTER- zongora, FREY GYÖRGY – bass,
BERDISZ TAMÁS- dob
II. rész KOZMA ORSI QUARTET 21-22 óra
KOZMA ORSI- ének, CSEKE GÁBOR- zongora, HÁRS VIKTOR- bőgő,
PUSZTAI CSABA –dob
NORMÁLJEGY : 2.500 FT 1/nap
DIÁK ÉS NYUGDÍJASJEGY: 800 FT
A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!
További információ:http://www.sambosi. hu/
SAMBOSI BT. 1024. Budapest, Buday László u. 14.
sambosi.bt@chello.hu tel. 316 4206 mobil. 06 20 539 1119
Belépőjegyek a koncertek előtt 1-2 órával a helyszínen
és elővételben is vásárolhatók: www.sambosi.hu
www.jegymester.hu www.interticket.hu www.ticketportal.hu
Megjegyzések
Megjegyzés küldése