ELECTRIFY // BESZÁMOLÓ

Ilyen minden hétvégén lehetne. Mármint annak, aki bírja, és befogadni képes. Ugyanis nem egy hétköznapi buliról volt szó, a megszokott house, techno, dubstep vonalakkal vagy legyen az bármi, ami most a trendi szórakozóhelyeken szól. Hanem valóban egy a magyarországi elektronikus zenei kultúrából hiányzó, gépzenei világdarabkának lehettünk fültanúi.




A Trafó olyan művészeket hozott el, akik teljesen újraértékelik az elektronikus ütemeket, vagy inkább egy teljesen más állapotban hozzák át azt nekünk. Különböző kísérleti zajokkal, technoid ütemekkel, szívet rengetős basszusokkal, nyújtott rezgéshangokkal és egyéb különlegességekkel kápráztattak minket.

Sajnos Mika Vaino fellépése betegség miatt elmaradt, azonban bőven kárpótolt a többi művész. Vaino helyet Danada Cry ugrott be, aki szép lassan, nyújtott hangjelenségekkel, lüktetésekkel, mély basszusokkal hangolta az ellátogatókat.

Utána a jóval hangszeresebb produkció következett, a 12z lépett fel, a gitárt, dobot és elektronikát kalimba, brácsa és egyéb hangszerek kísérték, mindezt posztrockosabb köntösbe csavarva, különleges hangzásvilággal bombázták a közönséget.

Birtalan Áron és a SILF kiemelkedő volt, egy masszív és hipnotikus alapzajba vittek különleges, gépek által hajlított dallamokat, nyújtott hangzások rétegeződtek, mindezt megspékelték egy kis basszusgitár effektekkel. A zene szinte tapintható volt, a vizuál úsztatott, gyakorlatilag átküldte a közönséget egy teljesen más tudatállapotba.


Hab a tortán az amerikai Peter Swanson volt, amihez már tényleg nem kellettek szavak: a tömeg közepén, vizuál és világítás nélkül, halvány fényderengésben diktálta bólogatva a kaotikus zajtechnot. Monoton mégis gyönyörteljes, agresszív és mélyreható basszusok voltak ezek, amivel teljesen megőrjítette a köré gyűlt, már lüktető közönséget.

 Azt hiszem egy új függőséget fedeztünk fel, legalábbis fél tizenegykor pusztán a zenétől már egy tudathasadáshoz hasonló állapot lépett fel nálunk, és ezt csak folyamatosan tetőzték a továbbiakban hallottak – annyira szétszedte, majd teljesen más darabokban rakta össze az embert.

Már nagyon várjuk a következő Electrify-t, ami az AfroFuturizmus jegyében vár mindenkit szeretettel február 15.-én. Ajánló hamarosan!


gabrielle

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések