Tom Lumen // iSkola // Fültanúi voltunk!

Nem is akármi ütötte meg eme nemes érzékszervüknek, hanem összetett gitárakkordok, amelyek hallatán az ember azt is gondolhatná a többszólamúság miatt, hogy legalább 3 ember penget. Mi azonban láttuk is és bizonyíthatjuk 5 ujj okozta, holott egy jó barátom ámulását idézve „olyan a játéka, mintha legalább húsz ujja volna”.

 
A művész pedig, aki ezzel ajándékozott meg mindnyájunkat november 29-én este, nem más, mint Tom Lumen. A zenész életében már gyermekkora óta jelen van a gitár, így mondhatni: neki tényleg az élete a zene és hozzánőtt a hangszere. Nem is csoda, hogy ennyi szorgalmas végigdolgozott év után ennyire jól penget, persze az egész tevékenység élvezete nagyban hozzájárul a sikerhez és a koncertek hangulatához. Nem lehet bús arcokat látni az estjén soha, hiszen aki még rosszabb passzban lenne, azt is felvidítja néhol interaktív produkcióival. Megszokott, hogy a közönséget a mérő tapsolása vagy a dal közös eléneklése által bevonja az előadásba és ezzel a zene művelésének élvezetét is jobban átadja minden egyes nézőnek, akiket a Facebook-os események és körlevelek esetében mindig a „Barátaim” megszólítással nevez meg. Egy ilyen kedves és mosolygós pasi előadását nem is lehet nem visszamosolyogni véleményem szerint.

A koncert este 8 után pár perccel meg is kezdődött, ahogy a plakát szerint az meg volt hirdetve, majd a húrok zengése egészen 10 óra magasságáig be sem fejeződött. Elhangzottak saját szerzeményű számok is – mivel a hangok éterbe küldése mellett Tom zeneírással is régóta foglalkozik sikerrel –, sőt egy nemrégiben megírt, friss dalt is meghallgathattunk. Emellett pedig feldolgozások, nagy slágerek színesítették a palettát, így a Queen – Don’t stop me-je vagy a Simon&Garfunkel és a Beatles jól ismert dallamai, sőt az általános iskolából felötlő Kis kece lányom is elhangzott. A koncert vége felé közeledve Tom vendégfellépője, Harmath Eszter is a színpadra lépett és megcsendítette kellemes hangját egy közös szám erejéig, majd szerényen és zenésztársa bíztatására egy nagy taps örömére meg is hajolt vele együtt. Az est végül John Lennon – Imagine-jével zárult, amelyet egy az előzőnél is hatalmasabb visszataps előzött meg.

A gitárművészkedés előtt egyébként este 7-től a Freshman hangszereit lehetett megtekinteni kiállításuk keretében, amely után ezek a hangszerek végig az apró színpad hátulján díszelegve és a nézők szempontjából Tomnak megfelelő háttérképet biztosítva helyezkedtek el.

A zenész következő fellépéseit december 5-én Cegléden, 19-én pedig Ikladon láthatjátok és hallhatjátok. Az újév első koncertje február 20-án Bécsben lesz.

Solymosi Emőke
beszámoló:
Tom Lumen // Iskola! // nov 29.
Tom Lumen // Iskola! // nov 29.
Tom Lumen // Iskola! // nov 29.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések