DROSZT // Budapest Éjszaka Taxi bemutató // okt 10.


Az Átrium Film-Színházban október 10-én, csütörtökön, este 7-kor mutatja be a 011 Alkotócsoport: DROSZT – Budapest Éjszaka Taxi című előadását, ami elég izgalmasnak ígérkezik. A darab rendezője Radnai Márk, aki a következőképpen jellemezte a darabot:

„A Droszt címet viselő előadás egy éjszaka történetét meséli el. Egy budapesti éjszakán, négy taxisautójában utazunk, ahol különböző, egymástól független emberrel ismerkedünk meg. Egy közösvan bennük: mindenki valahova megy, és valahonnan jön. Egymásnak ismeretlen emberek utaznakegyütt, ismeretlen múlttal és jövővel. Többnyire sohasem találkoznak újra. Az utasok életének csakegy pici szeletét látjuk, amiből csak következtethetünk, hogy kik is ők valójában. Egy a fontos: azút során köztük kialakuló kapcsolat. Aztán a szálak egyszer csak összeérnek, és a kezdetét veszi azőrület. Egy fikciós, meseszerű, abszurd játék a taxizásról, amiben elrugaszkodunk a valóságtól.”


Az előadás különlegessége, hogy a taxistörténeteket színházi keretek között, de filmes eszközökkelmutatja be. Ez annyit jelent, hogy az előadás során a szereplőket egyszerre láthatjuk majd játszani aszínpadon, és a kivetített mozgóképüket a mozivásznon. A hétköznapi élettörténeteket színészek éscivilek közreműködésével ismerhetik meg a nézők.

Radnai Márk megfogalmazása szerint „ A Droszt lényegében 50 százalékban színház, és 50százalékban pedig film. Ezáltal a közönség mind a két műfajnak – a színháznak és a filmnek –élvezheti az előnyét. A néző megkapja a film intim közelség érzetét, vagyis ott tud lenni abban atérben, szobában, ahol történnek a dolgok, mivelhogy a kamera segítségével olyan momentumokatis láthat, amiket távolról nem vesz, nem vehet észre. A színháznak meg ugyebár az az izgalma, hogynem lehet visszatekerni, és újra megnézni, ezáltal van egy iszonyatosan erős jelenidejűsége. Mostmár értem. Tehát tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy október 10-én este az Átriumban születikegy új műfaj, amit élő film-színházas közvetítésnek nevezhetünk.” Az előadás egyben a 2013-as Titánium Színházi Szemle Átrium-díjasa volt.

EVENT
Átrium Filmszínház
Bemutató október 10. 19 óra

Tóthfalusi Dóra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések