Vagy tényleg elrugaszkodsz, vagy egyhelyben maradsz - Marge – Under the Visible Line Show & Stronger [interjú]


Éles fénycsóva a füstből, figyelemfelkeltő vizuál a háttérben, súlyos ütemek és mély basszusok lüktettek a teltházas sorok között. A megújult Marge egy teljesen más arcát hozta el szeptember 14.-én a Trafóba, melyet az Under the Visible Line Show szólóprodukció keretein belül mutatott meg nekünk. Marge jött, ugrott és tarolt. A debütálást követően egy rögtönzött interjút készítettünk Batta Zsuzsannával, a Marge produkció vezetőjével. Szóba került a "megerősödés" fontossága hivatásbeli és magánéleti tekintetben is, illetve a project zenei és arculati változásáról beszélgettünk. Marge live and direct.


A régi borítóképedet összehasonlítottam a mostani, Stronger című dalhoz készült képpel, és a régin egy sokkal zabolátlanabb, elveszettebb, bár erős tekintetű lány nézett a szemembe. Az új imidzsképről  viszont egy sokkal összeszedettebb, elegánsabb, határozottabb nő tekint rám. Ezt az új arculatodban, zeneiségedben is érzem, sokkal dinamikusabb és érettebb ütemek szólalnak meg - nem beszélve a dalszövegekről. Mi történt, mi inspirált, miről szól ez most?

Eltelt pár év az előző lemez készítése óta, nagyon sokat változtam, rengeteg új dolgot tapasztaltam, ami sokkal határozottabbá tett, mint korábban.  Az előző korszak inkább a kamaszkor labilitását, vadságát tükrözte, ez az új lemez pedig egy olyan énemet tükrözi aki már nem a külsőségek terén menekül szélsőségekbe, hanem a belső énjét tágítja. Tehát a stílusban és a vokál terén is különböző technikákat használok most, az új zenei arculat része például az ütős hangszerek használata is.  Ez a váltás inkább egy erős belső határtágítás.


Volt valami konkrét történés, ami akkora hatással lett volna a Stronger c. dalra?

Hát persze, férjhez mentem ! [nevet] A mi kapcsolatunk eléggé nagy hatással volt erre a dalra. Ha hozunk egy erős döntést, akkor ahhoz tartanunk kell magunkat minden téren,  főleg mentálisan, és ez persze mindenkit megerősít. 

Mit jelent számodra az a szó, hogy "erősebb"?

Mindenképpen azt, hogy nem tágítasz. Ha a határaidon túllépsz, sokkal erősebb leszel, például a dal első , lassabb része sokkal érzelgősebb, gyakorlatilag lelki és mentális határtágításról szól, ami egy belső folyamat. A másik, dinamikusabb része egy fizikális fejlődést vázol fel; hiszen az egy dolog, hogy mentálisan változol, de fizikálisan is fejlődnöd kell hozzá, ez a két pólus adja a Strongert, erről szól a dal, illetve ezt jelenti maga a cím számomra. 


Mennyi ideig tartott ez a folyamat? Illetve mikor és meddig készült ez a dal?

Talán két éve, hogy elindult bennem ez a változás, először a mentális, majd a fizikális rész ment végbe. Pont egy olyan pillanatban kezdtünk el dolgozni a dalon a Troopic-kal, amikor ezek a folyamatok megértek bennem, ekkor született meg az anyag. Magát a dalt rövid idő alatt megírtam könnyedén.

Tehát inkább ösztönösen alakítod az új stílusod, az új irányokat, vagy tudatosan váltasz, amikor azt érzed, hogy „most váltani kell, mert itt az ideje“? 

Nem, ösztönösen más irányokba mentem.  Ez az út mára világoss vált és most ezt próbálom tovább vinni olyan tudatosan amennyire csak lehetséges. Egy kicsit jobban kifejtve a választ: sokan léptek már fel különböző zenekarokkal és nagyon kevesen próbálták meg azt a határt megugrani, amit most én próbálok igazán meglépni, hogy más, számukra eddig szokatlan előadókkal dolgoznak együtt, illetve alternatívabb produkciót visznek lemezre és színpadra. Tehát kevesen mernek több merészséget belevinni az előadásba. Sokkal több inspirációt és kíváncsiságot találok mára abban, hogy olyan emberekkel dolgozzak együtt, akik teljesen mások mint én, így szembesülhetek tényleg azzal, hogy milyen hatással van rájuk és a környezetükre ez az egész munkafolyamat. Vagy tényleg elrugaszkodsz, vagy egyhelyben maradsz.


Kicsit más: Hallottam a bőröndös sztorit, mikor egy könyvnyi magyar szöveged, versed, illetve írásodat ellopták, és emiatt "megnémultál magyarul" . Arra lettem volna kíváncsi, hogy tervezel-e a későbbiekben magyar nyelvű dalt írni, vagy maradsz az angol nyelv mellett?

Hát meglátjuk, valahogy mindig arrafelé megyek, amerre inspirálódom, de nyilván nem tudom megerőszakolni magam, az senkinek sem jó (nevet). Néhányan már mondták, hogy jó lenne magyar dalt is írni, vagy esetleg egy-két angol szöveget lefordítani. Nincs kizárva, valószínűleg lesz majd magyar dal is – ki tudja, lehet, hogy már a közeljövőben is.

P.S
Legközelebb 2013. október 10.-én találkozhatunk  az új Marge produkcióval ­- Marge - Stronger kislemezbemutató - az A38 hajón. Mi ott leszünk, és Te?

Szabó Gabriella

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések