Digitálisan rekonstruált Van Gogh a VAM Design Centerben

Modern restauráció? Vajon ez a jövő? Digitális megőrzésre fognak kerülni a nagy festők vásznai? Animáció? Vagy csak az interaktivitást igénylő 21. század gyermekeit máshogy már nem lehet kirobbantani a számítógép elől és múzeumokba csalni? Van Gogh 200 képének digitális rekonstrukcióját tekinthetjük meg május 31. és november 31. között a VAM Design Centerben a Király utcában.
Egyenesen Amszterdamból jött hozzánk a kiállítás melynek keretén belül Van Gogh 200 képét digitálisan rekonstruált állapotban nézhetjük meg, azaz színeiket nagyjából úgy láthatjuk, ahogy egyszer a művész megfestette azokat. Hét darabot legismertebb képei közül 3D-s animációval is felspékelve tekinthetünk meg, ezzel talán néhány olyan részletre is felhívva figyelmünket, amit alaposabb tanulmányozás nélkül nem vennénk észre. Az ötlet mindeképpen a mai rohanó világhoz igazodik, hiszen társadalmunk felgyorsulva falja az információt, kiköpve azt, ami lassan emészthető.
Kíváncsiság, ellenérzés, kétkedés, izgatottság. Vegyes érzelmeket kelthet az ötlet. A holland posztimpresszionista hányatott sorsú festő képei senki figyelmét nem kerülhetik el, érdekes lehet egy új formában látni őket. Akit untatnak a nagy szomorú vásznak a fehér falakon kifeszítve, azoknak biztos szívéhez szól az ötlet; a klasszikus és hagyományos dolgok tisztelői talán visszakoznak, de a személyes tapasztalat a legjobb út a véleményalkotás felé. Mi mindeképpen ott leszünk és majd mesélünk Nektek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések